Húsavík, que vivia exclusivament de la pesca tradicional, va passar a dedicar-se al turisme quan aquest va arribar a la seva badia fa uns anys, atret per la idea de veure aquests grans mamífers. En adonar-se que podien explotar la presència de balenes a la seva zona d’una altra manera, els vaixells que estaven dedicats a caçar-les van ser reconvertits en embarcacions pensades per al que es coneix com a whale watching i el turisme va passar a ser el centre de l’activitat econòmica d’aquest indret.
El problema és que la manca de regulació del whale watching en aquesta àrea ha comportat que s’hi instauri un model turístic que no és sostenible. La sobreexplotació d’aquesta activitat està generant tanta contaminació aquàtica, ambiental i acústica que l’ecosistema on viuen els cetacis es veu amenaçat, amb el risc que això implica que les balenes emigrin a una altra banda. I, tal com està plantejada la situació ara mateix, si elles desapareixen desapareixeria també el principal pilar econòmic del poble.
Per tenir una alternativa a aquesta font d’ingressos, una fàbrica de plaques solars s’ha instal·lat al poble. La població d’Húsavík l’ha rebuda amb alegria perquè dona estabilitat econòmica a la localitat, però la presència de la manufacturera comporta també un notable increment de la contaminació. A més, el material que li arriba ho fa per mar, carregat en vaixells enormes que alteren tot l’ecosistema de la badia. D’aquesta manera s’accentua el risc de la desaparició de les balenes d’Skjálfandi. El pla B, doncs, està contribuint a la caiguda del pla A.
Davant d’aquesta complicada situació han aparegut persones que lluiten per canviar les coses i evitar que aquest bonic racó del planeta es faci mal a si mateix. Entre elles hi trobem l’enginyer Pierre Lang i la biòloga Belén García, que col·laboren amb el Centre de Recerca de la localitat amb una proposta que busca reduir l’impacte de la contaminació acústica a la zona. A grans trets, el projecte consisteix en col·locar hidròfons en punts clau de la badia per mesurar el so que fan els vaixells en passar-hi, i en estudiar com afecta aquest enrenou a les freqüències que emeten i perceben les balenes.
Voices of Skjálfandi és una mirada a l’impacte del turisme massiu a la petita població islandesa d’Húsavík. L’increment del respecte i la veneració per uns animals que tradicionalment s’entenien tan sols com a aliment i objecte de consum, la percepció del risc que el ritme d’explotació de l’activitat de whale watching pugui portar a la desaparició de les balenes de la zona i la recerca d’alternatives econòmiques per sobreviure si això passa són els pilars d’un documental que vol reflectir els dilemes i preocupacions d’un indret, la badia de Skjálfandi, que gira completament al voltant de la balena.